понедельник, 20 января 2014 г.

XII Nukitsa konkurss jätkub

DANIIL HARMS "SIIL JA SIISIKE"
Daniil Harmsi absurdilood on kõigile tuntud. Märksa vähem on seni eesti keeles ilmunud tema lastelugusid, mis moodustasid tema loomingus üsna olulise osa. Stiililt on need muidugi ehtharmsilikud, nii et päris traditsiooniliseks lasteraamatuks seda muidugi pidada ei saa. Muuhulgas kohtume siin koer Bububu, nutika tüdruku Maša, abitu professor Toru, Jaan Kirvepea, Karl Ivanovitš Šusterlingi, loomulikult Puškini, aga ka kaelkirjaku, lõvi, jaanalinnu ja rea muude tegelastega, kes on kõik omamoodi erilised.

Pildid on joonistanud meie oma klassik Priit Pärn ning Harmsi keerukad luuletused tõlkis Priit Aimla, jutud Ilona Martson.


PIRET RAUD "TEISTMOODI PRINTSESSI LOOD"
Piret Raua värske raamat „Teistmoodi printsessilood“ sisaldab 30 lühijuttu erilistest printsessidest. Enamasti on tegemist inim-printsessidega, kuid raamatust ei puudu ka väljamõeldud printsess, maali peal naeratav printsess ja postmargi-printsess.

Kirjanik kujutab printsessidena ka ilmastikunähtusi (pilv), taimi (hernes), loomi (tigu, vihmauss), eluta asju (korsten).
Piret Raua printsessidel on palju väikestele lastele iseloomulikke jooni, nii näiteks armastab üks printsess kõike tagurpidi teha, teine aga kardab pimedust. Üsna mitu lugu on printsesside ebaprintsessilikult käituvatest kehaosadest, näiteks ninast, mida näpud tahavad nokkida, pahadest jalgadest, mis tahavad kõike togida, ning pidevalt korisevast kõhust.
„Teistmoodi printsessilugudele“ on vahvalt fantaasiaküllased pildid joonistanud autor ise.

 TIIA SELLI "RÕÕMUS MIIA"
Tiia Selli on varem kirjutanud lasteraamatud „Neletriin
ja Kapi-Kaarup“, „Kass Kriibik“ ning „Kuningas Lambapea
ja Piripoti Kuningriik“.
„Rõõmus Miia“ on tema esimene pisematele mõeldud
raamat, mis sündis püüdest tajuda argipäeva lapse rõõmsa
meelega. Inspiratsiooni Miia loomiseks on autor saanud
iseenda lapsepõlvest ja oma kahelt toredalt tütrelt, kui nad olid veel väikesed.
Miia on väike rõõmus tüdruk, kes on tulvil tegutsemistahet.
Miia paneb ise riidesse, peseb pesu, käib poes, koristab
tuba ja vahepeal natuke jonnib ka. Kui Miia on mõnikord
kurb, joonistab ta paberile ühe imeliku eluka. See on kurvakoll, kes tahab minna kollidemaale. Miia ja emme panevad kurvakolli ümbriku sisse ja viivad selle postimajja. Nüüd on kurvakoll oma teed läinud ja Miia jälle rõõmus.

TIIA METS  "VAHVA TOOMAS: VANA TOOMASE LEGEND"
Imeliste ajastutruude illustratsioonidega lugu väikesest vaprast poisist, kellest kasvas Liivi sõja ajal Tallinna linna päästja. Gert Helbemäe noorsoojutu «Vana Toomas» ja Balthasar Russowi «Liivimaa kroonika» ainetel.

Комментариев нет:

Отправить комментарий